Ghicitoare: Ce legatura exista intre vinurile Avincis, muzica interpretata de Alexandru Tomescu si gastronomia fina?

Gastronomia de inalta clasa, vinurile alese si muzica sunt toate trei o forma de arta, mai mult sau mai putin clasica. Iar puse impreuna, ele dau nastere unei seri menite sa rasfete toate simturile.


Se dau trei elemente cheie – violonistul Alexandru Tomescu, vinurile Avincis si mancarea pregatita cu mare atentie de echipa restaurantului Gargantua. Se adauga o seara placuta de iarna intr-un spatiu de poveste, una dintre cele mai frumoase cladiri istorice din Bucuresti, Palatul Ghica Victoria. Iar rezultatul este o experienta memorabila construita in jurul vinului, dincolo de bautura, un bun cultural.
Alexandru Tomescu nu mai necesita nicio prezentare. Este singurul violinst din Romania care canta pe o vioara Stradivarius, iar in momentul in care o face intreaga lume dispare. Este atat de atent si de concentrat incat vioara si muzica devin, pentru o vreme, lumea lui.
Despre Crama Avincis si despre vinurile produse aici au auzit cei mai multi. Nu toti stiu insa povestea, demna de o carte. Crama Avincis are in spate o istorie de peste 100 de ani, domeniul de la Dragasani, acolo unde se afla crama, existand din 1904. Familia Cristianei Stoica, sotia lui Valeriu Stoica, a devenit proprietara domeniului in 1927, apoi dupa 1950 a intrat in posesia statului roman odata cu instaurarea regimului comunist. L-au redobandit dupa 1990, iar in 2007 familia Stoica a inceput proiectul de restaurare a domeniului. Acesta a inclus plantarea vitei-de-vie, refacerea conacului si constructia cramei. In 2011 a avut loc lansarea oficiala a cramei si au aparut primele vinuri pe piata din recolta anului 2010.

(foto: Crama Avincis, Vila Dobrusa)

„Vinul nu este o simpla bautura, este, de fapt, un produs cultural, aflat la intersectia artelor, iar muzica este cea mai strans legata de vin”, a declarat Andreea Micu, fiica Cristianei si a lui Valeriu Stoica si proprietar crama AVINCIS.
Si, pentru ca vinurile Avincis sa se dezbrace de secrete, a fost nevoie de un pairing cu o mancare pe masura, in timp de vioara lui Alexandru Tomescu intona unele dintre cele mai cunoscute melodii internationale si romanesti totodata. In total, opt vinuri, opt feluri de mancare asoratate si opt melodii interpretate de Alexandru Tomescu alaturi de muzicianul argentinian Omar Massa care a cantat la bandoneon. (Pentru cei care nu stiu, pana recent printre ei ma numaram si eu, bandoneonul este un instrument care la prima vedere poate parea similar unui acordeon, dar de fapt este total diferit. Popular in Argentina, Uruguay si Lituania, acesta este un instrument fara de care orchestrele de tango nu ar mai fi aceleasi.)
Prezenta lui Omar Massa si a bandoneonului sau la Bucuresti, intr-o seara de iarna, alaturi de Alexandru Tomescu si de vinurile Avincis, nu a fost o intamplare. De fapt, timp de sase luni, Andreea Micu si cei doi muzicieni au creionat un proiect menit sa apropie vinul de celelalte arte.
Asa a aparut Sunetul Avincis, un proiect care a dat lumii un disc ce cuprinde 12 piese – creatii ale lui Johann Sebastian Bach, Ludwigh van Beethoven, Ciprian Porumbescu sau Astor Piazzolla. Fiecare piesa are o poveste in spate, la fel si fiecare vin ce poarta brandul Cramei Avincis. Iar fiecare poveste este spusa in oglinda (melodie si vin) intr-o micro-carte legata de disc. Sunt explorate atat piese din celebrul repertoriu sud-american de tango, cat si lucrari clasice, foarte cunoscute, dar care au primit o dinamica si o culoare cu totul noi, datorita bandoneonului lui Omar Massa.
“Noi, la podgoria cramei AVINCIS si pe domeniul VILA DORBUSA, iubim foarte mult proiectele culturale si sustinem muzica, literatura, creatia, in general, pentru ca suntem constienti ca vinul in sine reprezinta o creatie, nu doar o bautura. Pornind de la acest sentiment al legaturii dintre muzica si vin,  s-a nascut proiectul «Sunetul AVINCIS»”, povesteste Andreea Micu.
Iar aceasta poveste a fost spusa, pentru prima data, intr-o seara geroasa de iarna, la Palatul Ghica Victoria, in fara a 50 de invitati. Dar povestea continua sa fie spusa si impartasita, pentru ca, in esenta, acesta este scopul unei povesti, sa bucure pe cat mai multi.

P.S. Unul dintre vinurile mele preferate din portofoliul Cramei Avincis este Cramposia Selectionata. Un soi romanesc care naste un vin delicat si totusi memorabil. Floral si cu gust fructat. Pana in seara cu pricina (mentionata mai sus) nu m-am gandit niciodata sa-l asortez cu sushi vegetarian, in timp ce pe fundal se auzea o arie pe coarda sol a lui Bach, interpretata de Omar Massa si Alexandru Tomescu. Dar totul are un inceput.

About Me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Error: Access Token is not valid or has expired. Feed will not update.
This error message is only visible to WordPress admins

There's an issue with the Instagram Access Token that you are using. Please obtain a new Access Token on the plugin's Settings page.
If you continue to have an issue with your Access Token then please see this FAQ for more information.

Instagram

%d bloggers like this: